onsdag 14 oktober 2009

Fri från synd

Något som ni nog inte vet om mig är att jag i mitt tidigare liv - dvs innan jag blev ekonomiskt intresserad - så hade jag dålig koll på ekonomi, var arbetslös, pank och mådde rent allmänt inte speciellt bra.

Dessutom svek en person mig som jag ställde upp för och satte mig i en jobbig ekonomisk knipa, och tack vare både min egen blåögdhet och stolthet ledde detta till en anmärkning från Kronofogden. Jag tänker inte gå in djupare på varför, mer än att det inte var mitt eget fel men ändå fick skylla mig själv.

Hur som helst, skulden betalades snabbt av, men tyvärr på fel sida om den lilla, lilla marginalen som hade gjort att jag kunnat undvika betalningsanmärkningen. Detta kändes då som slutet på mitt liv, jag ville redan då bort från denna stan och till Göteborg, och jag visste mycket väl hur svårt det skulle bli att få en ny lägenhet. Dock så fick jag kort därefter fast jobb, och sakta men säkert gick mitt liv till det bättre och intresset för ekonomi och aktier vaknade tills jag hamnade där jag är idag. Åter arbetslös, men med en framtidstro, positivt tänkande och med en ekonomiblogg. Det hade jag aldrig kunnat tro för tre år sedan!

I förra veckan valde jag i alla fall att göra en kreditupplysning på mig själv för att få veta när min "prick" skulle försvinna, och i måndags kom brevet med min bekräftelsekod från Ratsit. Jag gick in på nätet, knappade in mitt personnummer och skåden! Anmärkningen var borta! :D

Visserligen har jag anpassat mig bra med vetskapen att jag inte kunnat få några nya abonnemang osv, men nu känns det verkligen som att inget stort hinder står i vägen för mig. På sätt och vis kan jag tycka att det varit tack vare denna erfarenhet som gjort att jag lärt mig att spara och investera pengarna klokt, passa mig för snabba krediter osv.

Så, jag kände för att outa lite av mitt förflutna här. Detta kan väl bevisa om något att man inte är fast "på botten" för evigt även om det periodvis kan kännas så, det hänger mycket på vilken inställning man har!

8 kommentarer:

Håkan på Spara-Placera.se sa...

All heder till dig som delar med dig av ditt liv på detta sätt. Du har tydligen hanterat denna kris på bästa möjliga sätt och det är väldigt kul att läsa din blogg och ta del av dina funderingar kring ekonomi.

Fantstiskt och grattis till förfallet av anmärkningen :)

inte miljonär än sa...

Bra jobbat tycker jag!

För övrigt så är du förlåten ;-)

/Fader Mot miljonen

Herr K sa...

Håkan: Tack så mycket, jag har funderat på att skriva om detta tidigare men kände mig inte redo förrän nu när jag fick svart på vitt att jag var "fri" igen. Roligt att höra att du läser, och tack för kommentaren!

inte miljonär än: tack till dig också, och det känns skönt att du gett mig syndernas förlåtelse :P

J sa...

Grymt kul att höra! Man får gratulera och hylla det faktum att man faktiskt kan gå stärkt ur en sån situation. =)

The gemini sa...

Jag anser mig fortfarande som väldigt ny när det gäller mig som egen företagare och med mitt arbete som redovisningskonsult. Jag har några kunder som är riktigt struliga. Jag har beklagat mig ljudligt beträffande dessa kunder tills jag kom på mitt eget måtto som jag alltid brukar säga. Utan problem kommer man ingen vart. Om allt bara skulle rulla på i min firma så skulle jag inte lära mig någonting. PROBLEM är bra för man lär sig så mycket. Man måste se det så och kämpa vidare. Och mycket mycket har jag lärt mig tack vare mina strul kunder :-)

Herr K sa...

J: Tackar, visst är det så att motgångar stärker en (så länge man klarar sig ur dem, vilket man oftast alltid gör) :)

The gemini: Du har helt rätt, om allt hela tiden gick enligt planerna skulle vi inte lära oss någonting, roligt att även du insåg det! Har man dessutom den inställningen blir det mycket lättare att hantera motgångar och vända dem till något positivt :)

minna sa...

Bra jobbat! Det positiva med anmärkningar är att man inte kan få nya krediter! =) Härligt att höra om din förvandling! Fortsätt så=)

Herr K sa...

minna: Helt rätt! Visserligen hamnade jag inte där jag var pga krediter, men risken att ta dem minskade ju iaf betydligt. Idag har jag iaf både lärt mig att hantera pengar och att inte lita blint på folk, speciellt inte när det är pengar inblandade...

Tack för uppmuntran :)

Relaterade inlägg