fredag 23 april 2010

Draknästet - Intressant underhållning

Igår såg jag på ett par avsnitt av DraknästetSVT Play. Alla har nog inte hört talas om det - själv såg jag aldrig första säsongen, men det är sevärt för alla existerande eller blivande entreprenörer, eller som ren underhållning.För er som inte sett programmet går det ut på att olika entreprenörer - privatpersoner, får presentera en affärsidé de har och erbjuda någon/några av de fem drakarna att köpa in sig och investera pengar. Drakarna i detta fallet är affärsmänniskor med både stort kapital och stor erfarenhet inom sina områden, och dessa frågar ut entreprenörerna för att bedöma om de vill satsa pengar i deras projekt eller ej.

Vissa personer som är mindre pålästa eller förberedda kan bli rejält grillade av drakarna, andra får lovord även om detta inte alltid innebär en investering. Vissa paralleller kan dras till en audition av Idol, men utan vuxenmobbingen. I Draknästet är kritiken oftast befogad och saklig.

Det jag gillar med drakarna är att de tänker inte enbart på sig själva och sin egen potentiella vinning med entreprenörernas erbjudanden. I vissa fall kommer personer med väldigt bra produkter eller tjänster, men där en stor investerare inte skulle tillföra något till bolaget. Då tackar drakarna nej och uppmuntrar personen i fråga till att fortsätta driva företaget på egen hand och inte släppa in någon mer i verksamheten.

I programmet följs även tidigare entreprenörer upp, både sådana som genomförde en deal med någon av drakarna men även personer som fått nej eller tackat nej. Det är väldigt intressant att se hur det gått, för vissa har det gått väldigt bra, speciellt med hjälp av någon av drakarnas kompetens och kontaktnät.

För den som själv har företag och vid något tillfälle skall övertyga andra om sin affärsidé kan programmet fungera som lite av en kurs i presentationsteknik. Lyckas entreprenörerna i programmet inte förklara sin affärsidé för drakarna på ett snabbt och enkelt sätt kan de få ett nej, av anledningen att de har svårt att greppa vad hela konceptet går ut på, hur verksamheten ser ut eller hur det ligger till med siffrorna. Förutom en bra presentation krävs dock att själva produkten eller tjänsten är unik på något vis och att marknadspotentialen är tillräckligt stor för att någon skall våga nappa.

Personligen brukar jag föredra att se på Uppdrag Granskning på SVT 1 på onsdagar samtidigt som Draknästet sänds på SVT 2. Dock så finns alla avsnitt på SVT Play t om fredag den 28e maj, dvs gott om tid för att ta igen missade avsnitt. Kolla gärna de små inslagen bakom kulisserna. Där får man se de lite mer personliga sidorna hos drakarna, och de verkar vara ett väldigt glatt gäng bakom den stela och affärsmässiga fasaden.

3 kommentarer:

J sa...

Kan ju även passa på att tipsa om originalet, brittiska Dragons Den, som går att se på exv youtube.

inte miljonär än sa...

När får vi se Herr K på draknästet?

Herr K sa...

J: Det skall jag kolla in! :)

Inte miljonär: Tsss, dit är det långt än ;-)

Relaterade inlägg