fredag 30 oktober 2009

Utlåning för aktieköp ökar

Enligt en artikel i Di idag så ökar utlåningen till aktieköp bland privatpersoner. Utlåningen till aktieköp ökade med 20% i september och ytterligare 10% under oktober och ligger nu på den högsta nivån sedan april 2006.

Personligen skulle jag aldrig (inte än så länge i alla fall) våga låna till något såpass riskfyllt som aktiehandel. På sätt och vis kan man likna det vid att låna pengar för att spela på lotto, även om oddsen för att göra vinst är betydligt större på börsen. Det kan ju i stort sett bara gå upp eller ned.

Men riskfyllt likväl. Det kan löna sig ordentligt att låna för börshandel, men om aktierna sjunker, då står man där med en stor skuld man kanske inte kan betala av på lång tid framöver.

Nej, för aktiehandel gäller samma sak som vid konsumtion för min egen del, man handlar inte för pengar man inte äger.

Ni som är börshajar, glöm inte att idag stänger börsen kl 13!

2 kommentarer:

john sa...

Precis som du skriver så känns det väldigt riskfyllt med belåning.
OM jag någon gång ändå skulle prova på det så hade jag först och främst bestämt mig hur mycket jag har råd att förlora av de belånade pengarna.
Låt oss säga att jag lånar 100 000kr och har endast råd att förlora 20 000 kr av dessa. Då kommer jag först spara ihop 20 000 vid sidan av som jag sedan kan använda för att betala av eventuella skulder på lånet. Sedan hade jag använt mig av tight stop-loss vid handeln. Går jag under de 20 000 så är det roliga slut och jag har iaf gjort ett tappert försök.

mvh //John på ekonomisk trygghet

Herr K sa...

Du har nog helt rätt, kombinerat med tajt stop loss så kanske det inte är lika riskfyllt...t om en förutsättning för att ens våga spela med lånade pengar i mitt tycke.

Men bra tänkt, man bör ha täckning för ev förluster i förväg om man ska göra så stora chansningar.

Relaterade inlägg