De flesta av oss känner till de stora projekten - och flopparna - under IT-yran i början av millenniet. Internet var hett och börserna steg mot skyarna innan luften gick ur och vi fick en rejäl börskrasch. Knappt tio år senare har internet mognat, tekniken förfinats och kommit ikapp och nätet sjudar idag i stället av sk "grötentreprenörer" - folk med innovationstänkande som kan starta upp framgångsrika verksamheter för en summa inte större än det kostar att äta gröt till frukost.
I Di kan man läsa en intressant artikel om denna relativt nya företeelse. Microsoft, Google mfl är inte de enda på internet som är framgångsrika och tjänar pengar. Nackdelen med dessa bolag är dess storlek och allt kapital som krävs för att hålla verksamheten rullande. Tack vare deras stora marknadsandelar krävs det mycket för att upprätthålla deras status, medan grötentreprenörer snabbt kan hitta en nisch inom vilken de snabbt kan göra sig stora och därmed tjäna pengar.
Det kan både handla om nya nischer eller slå samman olika tjänster och samla det på samma plats, vilket förenklar för besökarna. Vad dessa människor, enligt artikeln, även utnyttjar är enkelhet framför flashiga sajter. Påkostad design må ge ett imponerande intryck, men sker det på bekostnad av användarvänligheten floppar ett projekt på nätet obönhörligen. Grötentreprenörerna satsar därmed hellre på innehåll snarare en yta, vilket verkar vara ett framgångsrikt recept för dem med bra idéer.
I artikeln intervjuas bl a Ted Valentin som ligger bakom ett nätverk av sajter med bl a Tidningsbutiken.se och Sushikartan.se. Det som är intressant är hans uttalande:
”Min dröm är att skapa något som kräver minimalt med arbete och underhåll, och där intäkterna bara flyter in”.
Just denna poäng tror jag att många it-entreprenörer glömmer bort. Många är eldsjälar som brinner för sina projekt men som kräver såpass mycket underhåll att de aldrig får tid att starta upp något nytt och fokusera på annat.
I ett tidigare inlägg konstaterade jag att nästan vem som helst kan bli rik på nätet, bara man har en bra idé och kan genomföra den på ett smidigt sätt som användarna gillar, vilket tycks stämma. Om man skall se en nackdel med grötentreprenörer i ett större sammanhang, så skulle det i så fall vara att deras verksamheter inte skapar speciellt många nya arbetstillfällen. Dock tjänar staten på detta ändå genom skatteintäkter samt att det lönar sig för alla ju fler som har det bra ekonomiskt. Dessutom har tiderna förändrats, och Sverige kan inte längre enbart vara stort inom industri och tillverkning. Ge oss därför fler grötentreprenörer!
Vad kostar egentligen lusschampo?
3 dagar sedan
4 kommentarer:
Bra skrivet, jag håller själv på och grötar runt med mitt eget IT-projekt, borde vara klart om några veckor! =)
Intressant inlägg! Jag har läst liknande artiklar om detta fenomen innan och det är inspirerande att följa dessa idésprutor. Jag fattar faktiskt inte hur de kan jobba så snabbt och bra. Där ligger man långt efter...
J: Det skall bli intressant att gröta runt i den it-sida!
J: Det skall bli mycket intressant att få se vad du har knåpat ihop!
Inte Miljonär än: Du har ändå kommit en bra bit på vägen tycker jag. Att bli grym på programmering kombinerat med marknadsföring och nyskapande idéer sker inte på några månader :)
Grötentreprenörskap is the shit. Är frälst på detta. Kolla in min nya grötsida förresten www.dejtingakademin.se
Skicka en kommentar